субота, 26. јануар 2030.

KAKO NAPISATI SASTAV



ZA SVE KOJI NEMAJU DOVOLJNO VREMENA I INSPIRACIJE NAPISAĆEMO JEDINSTVEN SASTAV KOJI SE NE MOŽE NAĆI NA INTERNETU I  NE OBJAVLJUJE SE BEZ VAŠE SAGLASNOSTI (ovo možete lako utvrditi prostim kopiranjem  delova Vašeg sastava u  vaš pretraživač i Google će vam izbaciti u rezultatima pretrage  da li postoji  ili ne).



Sve što  je potrebno  da uradite je da nam pošaljete  zadatu temu i podatke na: 0691641999, nakon toga ćemo Vas kontaktirati kako bi dogovorili detalje i poslati ime na koje trebate da uplatite 800 din PostNetom, što je izvodljivo iz svake pošte. Na isti broj telefona pošaljite nam i broj koji stoji na uplatnici i dokazuje da ste uplatili novac. Od tog trenutka sastav će te  dobiti u narednih 12h, što je maksimalno vreme, na e-mail adresu koju budete naveli u poruci. 


Ukoliko Vam je  kraći vremenski rok, kontaktirajte nas  da se dogovorimo!Ukoliko Vam  je sastav potreban, a nije vam jasno nešto u vezi opisane procedure, zovite bez ustručavanja! Ako vam je lakše, pišite na:  mboskov1999@gmail.com




Kompozicija sastava

Svaki sastav ima tri glavne celine: UVOD, RAZRADU I ZAKLJUČAK.
Oni moraju biti vizuelno odvojeni.

U UVODU se najavljuje, nagoveštava ono o čemu će se pisati .Obično se, u zavisnosti od teme,bira neki zanimljjiv detalj ili se naznači neki dogadjaj, navedu neki opšti oblici književnosti ciklusa, književne vrste. Može se pomenuti ime dela, junaci ,mesto radnje, namere pripovedača i sl.

RAZRADA predstavlja glavni deo sastava.U njoj se može govoriti o jednom i  ili više dogadjaja, mogu se opisivati situacije ,dogadjaji, junaci, predeli , iznositi sopstvena zapažanja opet u zavisnosti od teme. RAZRADA je uvek najobimnija- podeljena na pasuse.

ZAKLJUČAK je deo sastava kojim se iznosi završno zapažanje ili još neka pojedinost koja će sastav učiniti zaokruženim,završenim.

LOŠ UVOD
-Zdravo, ja sam Perica. Sad ću vam pisati o carici Milici.
-Sad ću Vam opisati jesen u mom gradu.
LOŠ ZAKLJUČAK
-Sledećeg puta ću Vam opširnije pisati, sada nemam vremena.
-Ja mislim da ovakva zima neće biti u narednih milion godina.
LOŠA RAZRADA
-Od hladnog vremena svi smo se razboleli.Nebo je tmurno.Samo što grom nije udario i ceo grad razbio.


PRAVOPISNE,GRAMATIČKE I STILSKE GREŠKE

1. Ne treba počinjati rečenice istim rečima(stilske greške).
Jesen je stigla u moj grad. Jesen je sa sobom donela loše vreme i žuto lišće. Pošto je jesen, ljudi nose topliju odeću.
Ja sam Marko.Ja ima 13 godina i ja idem u školu.

Rečenice moraju biti jasne i dobro rasporedjene unutar sastava(medjusobno dobro povezane i logički da slede jedna iza druge)
Došla je hladna jesen.Više ne možemo da idemo na bazen  da se kupamo, sade se kupamo u kadi.